Hala Tuju Selepas SPM




//Assalamualaikum awak-awak sekalian.


Ok intro bagi post ini adalah saya sedang meniarap atas katil semasa menaip disini. Hahahahahjbhcgch bosannya tahap matoki. Actually, last week was the starting of second semester in this matriculation programme and it'll be our last semester here insya Allah. Frankly speaking, minggu pertama saja sudah tepu otak dibuatnya. No more relax, no more tweeting for the whole day, and no more more more. Kami dihumban dengan kerja serta assignment. Tajuk pertama biology untuk sem ini, argh sangat memeningkan. Biodiversity. Tajuk tu seolah-seolah mengajar kami satu bahasa baru. Contoh; Phaeophyta, apicomplexa dan etc. Nama yang unik macam tu kena hafal semuanya! Lately, Aishah selalu cakap yang saya kuat makan mungkin sebab macam-macam masalah agaknya. Hmmmmmmmmmm, seronok sangat makan onomnom sampaikan saya rasa berat badan dah naik. 

Ok, lupakan soal itu. Sekarang, berbalik pada tajuk kita. Hala tuju selepas espiyem (bukan nama sebenar bagi SPM). SPM untuk batch 95's baru saja melabuhkan tirainya ecewah. Tapi tak semua. Last paper will be on 6th Dis kalau tak silap. Persoalannya sekarang, kemana hala tuju diorang lepas ni? Semestinya nak pergi cari nafkah zahir. Around bulan satu ni, pergi je kat KFC atau memana mesti boleh tengok ramai adik-adik yang kiut-miut lepasan SPM kerja situ. Biasanya, lepas je SPM mesti pergi cari kerja tak kisah la serbu McD ke, KFC ke, supermarket ke, dan mungkin juga ke kilang kasut Bata lol. 

Ramai jugak yang akan pergi ke Pusat Lenguh Kerana Negara (PLKN). Dan tahun lepas sayalah diantara orangnya hahahajasbdsjdb. Kalau siapa dapat kumpulan pertama untuk siri tu kira ok lah. Macam saya dapat kumpulan kedua memang kena tangguhlah sebab dah clash dengan tarikh pendaftaran ke matrikulasi. Mula-mula sebelum pergi memang ramai yang cakap "Alaa, PLKN hitam la aku nanti!" "Aku sayang ah rambut aku, pergi sana nanti confirm-confirm ah kena botak punya!" Ayat macam ni dah selalu bermain distatus Facebook sebelum anak-anak remaja tu pergi ke PLKN. Tapi hakikatnya, bila dah balik nanti " Saya rindu la kat PLKN, dekat kawan-kawan masa kat sana" "Rasa macam taknokkkkkk balik lah, kat sana best. Makan pun free. Senang boleh cari pakwe uhuks" Kan dah cakap, belum pergi belum tahu hahahaha. Sebenarnya saya pun tak tahu apa rasa PLKN ni sebab belum sempat merasa. Insya Allah bulan 5 tahun depan baru saya masuk. Nanti adik-adik kat PLKN akan panggil saya kakaklah nampaknya *sigh*

Dan lastly, ramailah yang akan sambung belajar dekat memana IPT. Kalau yang dapat result excellent tu, boleh la dapat scholarship pergi belajar kat oversea sana tu. Kalau yang tak dapat peluang tu, biasanya dapatlah sambung pergi Asasi. Asasi ni lebih kurang macam Matriks lah. Sebab tu dikira jalan pintas untuk masuk ke ijazah. Belajar setahun je. Kalau masuk diploma, 3 tahun. Disamping tu, korang boleh jugak apply form 6. Sekarang form 6 dah pakai sistem baru. Macam seronok gila dengar. Lagipun boleh jadi budak sekolah lagi dapat rasa nikmat bersekolah. Argh, jealousnya. Lepas tu, masuk politeknik. Kalau dapat pergi pun macam best, belajar 3 tahun kat sana. Dan rasanya, politeknik pun pakai sistem baru. Jadi, kesimpulannya kat sini pilihlah jalan belajar korang dengan baik mengikut kehendak dan kemampuan kita supaya tak menyesal dikemudian hari ;)

The end.

3 comments:

RaisyaSukor said...

kakak... aisya baru lepas SPM, sure pening kepala rupenye habis SPM ni. selalu bosan. keje? haha. ayah tada bagi. Kak, by the way, nak tanya, hows ur life at matrix? cecite sikit. aisya letak kat bloglist tau akak punye blog ni? thanks. do view my blog. hikayatraisyasukor.blogspot.com

mEA :)) said...

Hye there.. short entry but sgt beneficial..currently searching about plkn.. and ur blog pops out... follow me back :) meafacundos.blogspot.com

mEA :)) said...

Hye there.. short entry but sgt beneficial..currently searching about plkn.. and ur blog pops out... follow me back :) meafacundos.blogspot.com